1. Mieti millaisia tiloja yhdistelmäkoneella on tarkoitus siivota.
Yhdistelmäkoneen valinnassa on aluksi tärkeä listata mahdollisimman konkreettisesti, mikä on koneen käyttötarve. Millaisten tilojen siivoukseen olet yhdistelmäkonetta hankkimassa – toimiston, koulun, sairaalan vai kenties teollisuuskiinteistön siivoukseen? Erilaiset tilat vaikuttavat siivoustarpeeseen huomattavasti ja ohjaavat näin sitä, millaisia ominaisuuksia yhdistelmäkoneelta vaaditaan.
2. Laske yhdistelmäkoneen teoreettinen työteho.
Yhdistelmäkoneen valinnassa työtehon laskeminen eri vaihtoehdoille on tärkeää. Yhdistelmäkoneen teoreettinen työteho saadaan, kun kerrotaan koneen työleveys etenemisnopeudella:
Työteho = työleveys x etenemisnopeus
esim. 0,62 m x 3500 m/h = 2.170 m²/h
Jos yhdistelmäkoneen työleveys on laajempi, saa tilan luonnollisesti käytyä läpi nopeammin. Yhdistelmäkoneen helppokäyttöisyys ja ketteryys puolestaan vaikuttavat siihen, mikä on laitetta käyttävän siivoojan etenemisnopeus kohteessa. Esimerkiksi i-mop XXL yhdistelmäkoneen työleveys (62 cm) vastaa perinteistä yhdistelmäkonetta, mutta on rakenteensa ansiosta huomattavasti keveämpi & ketterämpi ja siten nopeampi käyttää.
3. Tarkastele mikä on yhdistelmäkoneen harjapaino.
Hyvä harjapaino vaikuttaa merkittävästi siihen, miten puhdasta jälkeä yhdistelmäkoneella on mahdollista saada aikaan. i-mop -yhdistelmäkoneet takaavat optimaalisen harjapainon ja siksi i-mop -yhdistelmäkoneet ovat huomattavasti tehokkaampia perinteisiin yhdistelmäkoneisiin verrattuna. Raskaissa, perinteisissä yhdistelmäkoneissa koneen koko painoa ei mitenkään voida laskea harjojen päälle. i-mop -yhdistelmäkoneessa paino lepää pelkästään harjojen päällä, jolloin harjapaino saadaan tehokkaalle puhdistukselle optimiksi.
4. Ota selvää mikä on yhdistelmäkoneen harjojen pyörimisnopeus.
Ajatellaanpa vaikka kakkukerman vatkaamista: mitä suurempi pyörimisnopeus vatkaimella on, sen nopeammin saat kerman vatkattua. Sama logiikka pätee siivoukseen: mitä vähemmän kierroksia, sen useamman ajon pinta tarvitsee tullakseen täysin puhtaaksi. Siksi harjojen pyörimisnopeus on yksi tärkeimmistä asioista, joita kannattaa verrata yhdistelmäkonetta hankkiessa. Esimerkiksi i-mop -yhdistelmäkoneissa pyörimisnopeus on 350 kierrosta minuutissa, kun perinteisissä yhdistelmäkoneissa se on vain 140-160. Tehokkaasti pyörivillä harjoilla vähennät siivoukseen kuluvaa aikaa.
5. Ota huomioon, miten yhdistelmäkoneen säilyttäminen ja kuljettaminen onnistuu.
Siivoojien työaikaa säästyy, kun yhdistelmäkonetta on helppo kuljettaa siivouskohteesta tai kerroksesta toiseen. Perinteisiin yhdistelmäkoneisiin verrattuna ketterät i-mop -yhdistelmäkoneet voi kuljettaa vaikka henkilöautolla, siinä missä viikonlopun ruokaostokset. Kannattaa myös miettiä, millaiset säilytystilat hankkimasi yhdistelmäkoneet vaativat. Isot koneet vievät turhaan ylimääräistä tilaayleensä muutenkin ahtaista siivouskomeroista ja -keskuksista.
6. Laske siivouksen kokonaiskustannukset.
Yhdistelmäkoneen hankinta on vain pieni osa siivouksen kokonaiskustannuksia. Tyypillisesti siivouskoneet, välineet ja paperit ovat noin 5 % siivouksen kokonaiskustannuksista. Loput 95 % menee henkilöstökuluihin kuten palkkoihin. Esimerkiksi muutaman tuhannen euron säästö siivouskoneissa on kokonaisuudessa pieni summa. Halvin ja tehottomin kone tulee yleensä käytössä kalliimmaksi, kun hankintahinnaltaan vähän kalliimmalla ja tehokkaammalla yhdistelmäkoneella voidaan säästää suuriakin summia työvoimakustannuksissa. Raskaiden ja kömpelöiden yhdistelmäkoneiden käyttö voi myös aiheuttaa siivoojille esimerkiksi jatkuvia kustannuksia lisääviä sairauspoissaoloja tuki-ja liikuntaelinsairausten vuoksi. i-mop -yhdistelmäkoneet on suunniteltu siivoojien ergonomia edellä. Kaikkien tuotteidemme ytimessä on ajatus siitä, että ammattimaisen siivouksen kuuluu olla helppoa, tehokasta ja miellyttävää.
Vastaatko siivouskoneiden hankinnasta? Lue kuinka välttää virhehankinnat.
7. Huomioi ergonomia.
Kun valitset yhdistelmäkonetta, pysähdy hetkeksi miettimään ergonomiaa. Millaisen ergonomian eri yhdistelmäkoneet mahdollistavat? Hyvä näkyvyys ja hyvä työasento takaavat, että siivoojat pystyvät tekemään työnsä aikataulussa ja turvallisesti. Kun näkyvyys on hyvä, siivooja uskaltaa mennä lähemmäs kohteita kuten ahtaita nurkkia tai hyllynvieruksia. Tämä puolestaan vähentää perinteisten käsimenetelmien kuten moppauksen tarvetta. Hankkimalla ergonomiset yhdistelmäkoneet tuet siivoojien työkykyä tavalla, josta parhaimmillaan muodostuu yrityksellesi kilpailuvaltti paitsi asiakkaiden myös työntekijöiden näkökulmasta.
+ Entäpä yhdistelmäkoneen täyttö ja tyhjennys? Jokainen yhdistelmäkone vaatii vettä toimiakseen!
Oleellista on kuinka helppoa yhdistelmäkoneet on täyttää vedellä ja tyhjentää likavedestä. Myös tyhjennys ja täyttö on laskettava mukaan, kun arvioidaan kohteessa kuluvaa työaikaa. i-mop -yhdistelmäkoneissa veden täyttäminen on tehty erittäin helpoksi: vesisäiliön saa irrotettua yhdistelmäkoneesta yhdellä klikkauksella. Säiliön sisällä olevan täyttöletkun ansiosta i-mop -yhdistelmäkoneen voi täyttää puhtaalla vedellä mistä tahansa vesipisteestä.