Oletko varautunut tilojen maksimikapasiteetin käyttöön? Pandemian hellittäessä ihmiset pääsevät jälleen kokoontumaan työpaikoille, elokuvateattereihin, konserttisaleihin ja ravintoloihin. Ilmanvaihtokanavien säännölliset huollot ovat jo kiinteistön ylläpidon arkea, mutta onko teidän tiloissanne panostettu riittävästi myös terveellisen sisäilman vaalimiseen? Rakennuksen ilmanvaihto ei yksinään riitä takaamaan terveellistä sisäilmaa, ja tässä artikkelissa käymme läpi miksi. Jos tunsit piston sydämessäsi, kannattaa lukea eteenpäin.

Opit, miten sisäilman laatua voi parantaa moderneilla, tieteellisesti tutkituilla ja ammattikäyttöön tarkoitetuilla sisäilmanpuhdistajilla.

Miksi ilmanvaihtoon satsaaminen ei riitä? 

Saavut kokoustilaan, jossa on juuri loppunut ison ryhmän pitkä palaveri ja tunkkainen ilma pöllähtää vasten kasvoja. Tai astelet elokuvateatteriin, jossa tuoksuu vahvasti edellisten katsojien popcornit ja hiostunut tuolinselkämys – puhumattakaan ilmassa leijuvat mikrobit ja virukset, joita et edes aisti.

Nämä ovat tuttuja tilanteita meille jokaiselle ja siihen on syynsä: vaikka tilan ilmanvaihtoon olisi kuinka panostettu, ovat ilmanvaihtolaitteet väistämättä liian hitaita. Ilma ei kerta kaikkiaan vaihdu tilassa riittävän nopeasti, jotta raikasta puhdasta ilmaa ehtisi valua tilaan esimerkiksi 30 minuutin tauon aikana. Jos ilmanvaihto laitetaan väärään aikaan päälle, se saattaa jopa saastuttaa ilmaa. Tehokas, sisäilmanpuhdistamiseen tarkoitettu laite puolestaan puhdistaa ilman nopeasti.

Vaikka suurin osa sisäilman epäpuhtauksista tulee tilaan rakennuksen sisältä ja hengityksen kautta, keväällä merkittävän ongelman muodostaa siitepöly. Siitepöly leviää sisäilmaan erittäin nopeasti avoimesta ovesta, ikkunoista tai ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Tehokas sisäilmanpuhdistaja poistaa ilmasta myös siitepölyn tehokkaasti ja auttaa pitämään tilat allergiaystävällisinä.

Sisäilmanpuhdistaja poistaa ilmasta mikrobit, virukset ja hienojakoisenkin pölyn

Puhtaaseen sisäilmaan panostamalla takaat terveen ympäristön niin työntekijöillesi kuin asiakkaille. Sisäilman puhtaus ja laatu vaikuttaa suoraan muun muassa hengitysteitse tarttuvien sairauksien, kuten kausiflunssan leviämiseen, ihmisten vireystasoon ja siten tuottavuuteen. Toisaalta ei ole kahta kysymystäkään kuinka tärkeää terve sisäilma on esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, päiväkodeissa ja kuntosaleissa.

Sisäilman puhtauteen panostamisella on siis kauaskantoisia vaikutuksia. Miksi terveeseen sisäilmaan ei sitten kuitenkaan panosteta? Usein kyse on kustannuksista ja tietämättömyydestä. Kun arvioit ilmanpuhdistajan hankintakustannuksia, muista ottaa huomioon terveen sisäilman vaikutukset turvallisuuteen ja tuottavuuteen. Ilmanpuhdistajan hankintaan käytetyt varat ovat pieni hinta siihen verrattuna, jos tiloissa työskentelevät ihmiset joutuvat toistuvasti sairauslomille hengitystie- ja muiden oireiden takia. Olemme mielellämme apunasi tekemässä laskelmia siitä, missä voit tulevaisuudessa säästää, jos panostat laadukkaaseen sisäilmaan tänään.

On hyvä muistaa, että sisäilman puhdistukseen panostaminen ei poista säännöllisen siivouksen merkitystä. Puhtauden vaaliminen laadukkailla ja moderneilla siivouskoneilla on terveyttä.

Sisäilmanpuhdistaja poistaa ilmasta hienojakoisenkin pölyn ja epäpuhtaudet, mutta sillä ei voi korvata säännöllistä siivousta. Jos tiloja ei siivota säännöllisesti asianmukaisilla laitteilla, pinnoille kerääntyvä pöly saattaa muuttua ajan saatossa jopa homeeksi. Säännöllinen siivous on terveyttä ja moderneihin, uuden ajan välineisiin kannattaa panostaa myös siivouksen arjessa.

Miten valita laadukas ilmanpuhdistaja?

Sisäilmaa puhdistava laite ei poista kiinteistön rakenteissa olevia ongelmia,mutta sisäilman laatuun ja terveellisyyteen sillä on valtaisa vaikutus. Sisäilmaa puhdistavaa laitetta valitessa on kuitenkin huomioitava kolme asiaa, jotta saadaan aikaan todennettavia tuloksia kustannustehokkaasti.

1) Valitse ammattikäyttöön tarkoitettu laite.

Isojen tilojen puhdistukseen eivät pienet laitteet riitä. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka ison tilan laite pystyy puhdistamaan esimerkiksi tunnissa.

2) Ota selvää millaiset puhdistusratkaisut laitteessa on.

Ammattikäyttöön tarkoitetuissa ilmanpuhdistajissa on huomattavasti suuremmat ja tehokkaammat suodattimet. Selvitä, pysäyttääkö laite myös mikrobit ja virukset. Pelkät mekaaniset suodattimet eivät välttämättä pysäytä kaikkein pienimpiä mikrobeja tai viruksia.

3) Arvioi vuosittaiset käyttökustannukset ja huolto.

Laitehankintaa tehtäessä tulee aina ottaa huomioon myös laitteen vuosittaiset käyttökustannukset. Miten usein ja miten ilmanpuhdistajaa esimerkiksi tulee huoltaa, jotta se toimii optimaalisesti? Tyypillistä on, että näitä ei oteta hankintavaiheessa huomioon, jolloin huolto- ja käyttökustannukset pääsevät yllättämään. 

Tutkitusti laadukas i-air puhdistaa jopa 600 kuutiota tunnissa 

i-air on helposti sijoitettava, tehokas ja helppokäyttöinen ilmanpuhdistin vaativiin olosuhteisiin. i-air puhdistaa tilassa olevaa ilmaa jopa 600 kuutiota tunnissa. Pöly, homeitiöt, bakteerit, virukset, pahat hajut – i-air suodattaa ne kaikki ja puhdistaa sisäilman kolmivaiheisella suodatusjärjestelmällä.

Aktiivihiilisuodatin poistaa isoimmat partikkelit ja pahat hajut, suljetussa kammiossa olevat UVA- ja UVC-lamput eliminoivat mikrobit ja virukset ja HEPA14-suodatin pysäyttää lopuksi pienet partikkelit. Laitteen tehokkuus on todennettu lukuisilla Euroopan alueella tehdyissä tutkimuksissa. i-air täyttää kaikki ammattikäyttöön tarkoitetuille ilmanpuhdistajille asetetut laatuvaatimukset.

Tehokkaasti sisäilmaa puhdistavan i-airin avulla voidaan parantaa sisäilman laatua esimerkiksi silloin, jos jokin sisäilmaongelma, kuten homeongelma on jo todettu, mutta uusiin tiloihin siirtyminen ei syystä tai toisesta ole vielä mahdollista. Esimerkiksi Norjassa on i-airin avulla pystytty jatkamaan työskentelyä homeongelmasta kärsivässä koulussa sen aikaa, kun uutta koulua rakennetaan.

i-air on helppokäyttöinen, helposti siirrettävä ja sijoitettava. Suodattimien ja UV-lamppujen pitkän vaihtovälin ansiosta vuosittaiset käyttökustannukset ovat minimaaliset.

i-air puhdistaa tehokkaasti myös ilmaa, joka tulee tilaan ihmisten hengitysteiden kautta. Siinä ilmanvaihto ei voi kilpailla.

Pelkkä puhdistus ei riitä – seuraa sisäilman laatua erillisillä sensoreilla

i-airin käyttö on tehokkaimmillaan, kun otat samanaikaisesti käyttöön myös i-sense ilmanlaadun mittaajan. Itsenäisesti toimiva, helppokäyttöinen i-sense kertoo sisäilman laadusta yksinkertaisella liikennevalosysteemillä, jossa vihreä merkitsee, että ilmanlaatu on hyvä, keltainen sitä, että ilmanlaatu on välttävä ja punainen että ilmanlaatu on huono ja olisi syytä puhdistaa. 

i-sensen avulla voit kerätä pitkän aikavälin dataa tilojen ilmanlaadusta, sen kehittymisestä ja tarkkailla, miten tiloissa tehdyt muutokset vaikuttavat ilmanlaatuun. Toisaalta i-sense on erinomainen keino saada luotettavaa dataa tilanteissa, jossa esimerkiksi tilan käyttäjät viestivät saavansa oireita.

i-sense mittaa viittä sisäilman laatuun olennaisesti vaikuttavaa tekijää:

1. VOC-yhdisteet
Esimerkiksi rakenteista, pintamateriaaleista ja pinnoitteista haihtuvia haitallisia tai myrkyllisiä yhdisteitä. VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa ihon ja hengitysteiden ärsytystä.

2. Pienhiukkaset 2.5
Esimerkiksi pölyä, likaa, nokea ja savua sisältäviä kiinteiden ja nestemäisten hiukkasten seoksia, jotka voivat keuhkoihin päästessään aiheuttaa astmaa ja allergioita.

3. CO2, eli hiilidioksidi, jonka lisääntyminen ilmassa aiheutuu pääosin ihmisten uloshengitysilmasta. Liian suuri hiilidioksidipitoisuus heikentää tuottavuutta ja yleistä hyvinvointiamme.

4. Ilmankosteus
Liian kostea tai liian kuiva sisäilma voi johtaa flunssan oireisiin ja homeen riskiin, aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä̈, ja jopa vaikuttaa mielialaan negatiivisesti.

5. Lämpötila
Sopiva lämpötila vaikuttaa mukavuuteen ja mielialaan.

Kun haluat tarjota asiakkaillesi turvalliset ja terveelliset tilat myös sisäilman näkökulmasta, ota meihin yhteyttä.

Lue myös: Miksi i-mop ja muut i-range tuotteet ovat vastuullisempi valinta ympäristölle ja yhteiskunnalle?